Начин на приготвяне
В една купа изсипваме сухата мая и добавяме няколко лъжички от прясното мляко, което предварително сме затоплили леко, и 1/2 ч.л захар - оставяме настрана.
В удобен за месене съд чукваме яйцата, като запазваме един от жълтъците за намазване.
Прибавяме киселото мляко, прясното мляко, солта, активиралата се вече мая и най-накрая брашното, което пресяваме - добавяме брашно, колкото поеме, до получаване на меко и нелепнещо тесто, и оставяме да си почине за около 20 минути.
Оформяте по ваш вкус и желание, в моя случай аз разточих тестото върху набрашнен плот - целя да се получи голяма “кора” с дебелина около сантиметър (тук е моментът, ако желаете да добавите сирене към питката).
Увивам на руло и разрязвам по дължина, усуквам двете ленти, които се получават и увивам на “охлюв”.
Оставям питката да втаса за около 30-35 минути, след което намазвам с жълтък, поръсвам със сусам и тиквено семе (или каквото друго желаете вие) и пека лесна и много пухкава питка на предварително загрята фурна с включена вентилация на около 160-170 °C (около 40 минути е в моя случай).
Вижте още идеи за обреден хляб и най-добрите празнични погачи, които може да приготвите за всеки празник.