Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Питка»Лесна и много пухкава питка

Лесна и много пухкава питка

Йозлям КадироваЙозлям Кадирова
Експерт
3651k1k2
Лесна и много пухкава питка
Снимка: Йозлям Кадирова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Пухкавела е второто име на тази лесна и много пухкава питка."

Необходими продукти

  • яйца - 2 бр.
  • кисело мляко - 1 с.л. с връх
  • прясно мляко - 1/2 ч.ч
  • мая - 7 г суха
  • сол - 1 ч.л. или на вкус
  • олио - 2 с.л.
  • брашно - колкото поеме
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В една купа изсипваме сухата мая и добавяме няколко лъжички от прясното мляко, което предварително сме затоплили леко, и 1/2 ч.л захар - оставяме настрана.

В удобен за месене съд чукваме яйцата, като запазваме един от жълтъците за намазване.

Прибавяме киселото мляко, прясното мляко, солта, активиралата се вече мая и най-накрая брашното, което пресяваме - добавяме брашно, колкото поеме, до получаване на меко и нелепнещо тесто, и оставяме да си почине за около 20 минути.

Оформяте по ваш вкус и желание, в моя случай аз разточих тестото върху набрашнен плот - целя да се получи голяма “кора” с дебелина около сантиметър (тук е моментът, ако желаете да добавите сирене към питката).

Увивам на руло и разрязвам по дължина, усуквам двете ленти, които се получават и увивам на “охлюв”.

Оставям питката да втаса за около 30-35 минути, след което намазвам с жълтък, поръсвам със сусам и тиквено семе (или каквото друго желаете вие) и пека лесна и много пухкава питка на предварително загрята фурна с включена вентилация на около 160-170 °C (около 40 минути е в моя случай).

Вижте още идеи за обреден хляб и най-добрите празнични погачи, които може да приготвите за всеки празник.

Рейтинг

0
Общо гласували: 0
50
40
30
20
10
Дай твоята оценка: