Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Питка»Лесна и бърза питка с бекон и сирене

Лесна и бърза питка с бекон и сирене

Лесна и бърза питка с бекон и сирене
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
75 мин.
Порции
8
"Една такава питка ви стига - никой няма да посегне към друго, когато на масата има цяла питка с бекон и сирене"

Необходими продукти

  • царевично брашно - 1 ч.ч.
  • бяло брашно - 2 ч.ч.
  • мая - 1 бр. суха
  • вода - 50 мл топла
  • прясно мляко - 250 мл
  • яйца - 1 бр.
  • олио - 3 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • плънка
  • бекон - 100 г
  • сирене - 100 г
  • прясно мляко - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В топлата вода разбъркайте захарта и маята. Добавете 2 с.л. от бялото брашно и оставете настрани.

Смесете брашната с другите продукти и замесете тесто за питка. Оставете да втаса за около 40 минути и разделете на 6 части.

Разточете всяка част в елипсовидна форма с диаметър 22 см. На едната страна на всяка разточена топка направете тънки ленти с нож, а от другата наредете сирене и бекон.

Навийте на кифлички и подредете в тава за печене - 1 в средата, другите 5 около нея, да стане като цвете вкусната питка.

Оставете да втаса още 20 минути, намажете с малко прясно мляко.

Изпечете пълнената питка за 35 минути на 180 градуса, накрая на печенето покрийте с фолио.

На дъното на фурната поставете съд с вода.

Когато лесната и бърза питка с бекон и сирене е готова, се маже с масло, покрива се с кърпа и се оставя за десет минути. После се хапва!

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: