Ezine.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Буркани»Здравословна рецепта за кисели краставички

Здравословна рецепта за кисели краставички

Здравословна рецепта за кисели краставички
Снимка: Илиана Първанова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
5 мин.
Общо
35 мин.
Порции
10
"Ето как да си приготвите най-здравословните и хрупкави краставички за зимата."

Необходими продукти

  • корнишони - 4 кг за 10 буркана по 720 мл
  • За 1 буркан
  • корнишони - 6 бр. (средно големи)
  • оцет - 6 с.л.
  • бахар - 3 зърна
  • черен пипер - 7 зърна
  • захар - 1 с.л. равна
  • синап - 1 богата щипка (с 3 пръста)
  • копър - 1 богата щипка, нарязан
  • хималайска сол - 1 с.л. равна
  • лук - 1 богата щипка (нарязан на полумесеци)
  • чесън - 1 - 2 скилидки
  • вода - изворна, до гърлото
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете и измийте добре краставичките, отрежете крайчетата им и от двете страни.

Измийте бурканите и започнете да добавяте във всеки един - 7 зърна пипер, 6 лъжици оцет, щипка синап, 3 зърна бахар, равна лъжица захар, хималайска сол, щипка от нязания лук, копър и 1-2 нарязани скилидки чесън.

Сложете по 6 краставички във всеки буркан - ако са по-големи, може да резнете някои по дължина наполовина.

Долейте вода, която да достигне до гърлото на буркана. Затворете с капачките.

Сварете бурканите за 5 минути от момента на кипване на водата.

Извадете и ги обърнете с капачката надолу, оставете да престоят така докато изстинат.

Здравословната рецепта за кисели краставички е много сполучлива.

Вижте също как да си направите кисели краставички без варене и разберете защо е полезно да хапвате кисели краставички.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: