Ezine.bg»Рецепти»Ястия с месо»Пилешко месо»Печено пиле»Цяло печено пиле с масло и бира

Цяло печено пиле с масло и бира

ЗориЗори
Новак
1765545k
Цяло печено пиле с масло и бира
Снимка: Зори
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
75 мин.
Порции
4
"Уникално вкусно печено пиле, приготвено по доста интересен начин - вижте повече в рецептата."

Необходими продукти

  • пиле - 1 бр. около 1. 7 кг (охладено)
  • пипер меланж - 1 к.л. смляни (розов, бял, черен)
  • масло - 65 грама
  • пресен чесън - 7 малки цели глави
  • бира - 100 мл
  • чесън на прах - 1 с.л.
  • пушен пипер - 1 ч.л.
  • чубрица - 1 с.л.
  • розмарин - 1 стрък
  • лимони - 1 бр.
  • сол - 1 ч.л.
  • кимион
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете добре пилето и го измийте. Сложете го в плик и го замразете във фризера.

Извадете и оставете да се размрази в хладилника. По този начин пилето ще бъде много крехко и сочно.

Измийте отново със студена вода размразеното пиле. С дървено шишче надупчето цялото пиле много нагъсто, като дупчите дори крилцата и бутчетата.

Отлепете кожата откъм гъба в посочка шията и чак до бутчетата. Обърнете и отлепете по същия начин и от гърдите.

Смесете солта с пипера, чубрица, чесъна на прах и кимиона. Натрийте хубаво пилето навсякъде - отвън, отвътре и под кожата.

Върнете го в хладилника, за да се овкуси за няколко часа.

Прехвърлете маринованото пиле в гювеч. Нарежете на ситно маслото и го разпределете под кожата и вътре в пилето. Върху кожата също се слага малко.

Измийте пресния чесън и ги почистете, като махнете само най-външната обвивка. Пъхнете ги вътре в пилето. Сложете вътре измития розмарин и запушете с измития и надупчен лимон.

Сипете отстрани бирата. Похлупете гювеча и го сложете в долната част на студена фурна. Включете на 180 градуса и печете около час или до готовност. Накрая може да махнете капака.

Цялото печено пиле с масло и бира е готово.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: