Начин на приготвяне
Почистете добре пилето и го измийте. Сложете го в плик и го замразете във фризера.
Извадете и оставете да се размрази в хладилника. По този начин пилето ще бъде много крехко и сочно.
Измийте отново със студена вода размразеното пиле. С дървено шишче надупчето цялото пиле много нагъсто, като дупчите дори крилцата и бутчетата.
Отлепете кожата откъм гъба в посочка шията и чак до бутчетата. Обърнете и отлепете по същия начин и от гърдите.
Смесете солта с пипера, чубрица, чесъна на прах и кимиона. Натрийте хубаво пилето навсякъде - отвън, отвътре и под кожата.
Върнете го в хладилника, за да се овкуси за няколко часа.
Прехвърлете маринованото пиле в гювеч. Нарежете на ситно маслото и го разпределете под кожата и вътре в пилето. Върху кожата също се слага малко.
Измийте пресния чесън и ги почистете, като махнете само най-външната обвивка. Пъхнете ги вътре в пилето. Сложете вътре измития розмарин и запушете с измития и надупчен лимон.
Сипете отстрани бирата. Похлупете гювеча и го сложете в долната част на студена фурна. Включете на 180 градуса и печете около час или до готовност. Накрая може да махнете капака.
Цялото печено пиле с масло и бира е готово.