Начин на приготвяне
Пресейте в купа брашното. Добавете към него олиото, захарта, солта и предварително разтворената в малко топла вода свежа мая.
Постепенно замесете меко тесто, като наливате по малко топла вода.
Намазнете купата и самото тесто с олио. Покрийте със стреч фолио и приберете на топло за поне час.
От готовото тесто късайте парчета с големината на яйце и ги оформяйте на топки. Наредете ги в намазнена с олио тава, като оставяте разстояние между тях.
Намазнете топките с олио и ги оставете да втасат повторно - необходими са около 40 минути.
Намазнете отново малките питки с олио и ги изпечете в загрята на 180 градуса фурна до получаване на хубав златист загар.
Накрая отново ги намажете леко с олио и ги покрийте с кърпа. Оставете да се отпуснат за 10-тина минути.
Тези малки питки са много подходящи за Задушница по време на пост, защото нямат животински продукти в състава си.
Малките питки за помен са готови.
Вижте също как да си направите бързи питки на тиган или любимите мързеливи питки.