Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Малки питки»Малки питки за помен

Малки питки за помен

Мария СимоваМария Симова
Копирайтър
3071k4k2
Малки питки за помен
Снимка: Мария Симова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Малки питки, с които да отдадете почит към починалите близки."

Необходими продукти

  • брашно - 800 грама
  • олио - 4 с.л.
  • прясна мая - 20 грама
  • вода - за получаване меко тесто (топла)
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте в купа брашното. Добавете към него олиото, захарта, солта и предварително разтворената в малко топла вода свежа мая.

Постепенно замесете меко тесто, като наливате по малко топла вода.

Намазнете купата и самото тесто с олио. Покрийте със стреч фолио и приберете на топло за поне час.

От готовото тесто късайте парчета с големината на яйце и ги оформяйте на топки. Наредете ги в намазнена с олио тава, като оставяте разстояние между тях.

Намазнете топките с олио и ги оставете да втасат повторно - необходими са около 40 минути.

Намазнете отново малките питки с олио и ги изпечете в загрята на 180 градуса фурна до получаване на хубав златист загар.

Накрая отново ги намажете леко с олио и ги покрийте с кърпа. Оставете да се отпуснат за 10-тина минути.

Тези малки питки са много подходящи за Задушница по време на пост, защото нямат животински продукти в състава си.

Малките питки за помен са готови.

Вижте също как да си направите бързи питки на тиган или любимите мързеливи питки.

Рейтинг

0
Общо гласували: 0
50
40
30
20
10
Дай твоята оценка: