Начин на приготвяне
Първо измийте и почистете хубаво чесъна, чушките, лука и стръкчето целина с част от листенцата. Наситнете зеленчуците, само чушките трябва да са малко по-едри.
В тенджера със загрято олио запържете лука с целина. Когато поомекнат, добавете чушките с чесъна. Посолете и задушавайте до приятен златист загар на лука.
Леко избутайте в единия край на съда зеленчуците. Намалете силата на огъня и сипете вътре червения пипер. Разбъркайте бързо и добавете консервата домати. Не спирайте бъркането, за да не загори пиперът.
След 3-4 минути сипете литър топла вода и отново увеличете огъня.
Междувременно нарежете на едро картофите. Когато водата заври, може да ги добавите вътре. Овкусете с мащерка, сол и дафинов лист. Сипете още вода или зеленчуков бульон - течността трябва да покрива зеленчуците.
Варете до омекване на картофите. Накрая може да сгъстите картофената яхния с брашно, разтворено в малко вода. Когато добавите брашното към яхнията е хубаво да продължите варенето поне още 5-6 минути.
Изключете котлона и оставете ястието с капак, за да се задуши хубаво.
Най-вкусната картофена яхния е готова.
Вижте също как да си направите картофена супа или любимата картофена запеканка.