Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Яхния»Най-вкусната картофена яхния

Най-вкусната картофена яхния

редакция:
Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8942k17k
Най-вкусната картофена яхния
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
4
"Семпла и много вкусна картофена яхнийка, подходяща за хапване по време на пости."

Необходими продукти

  • картофи - 6 - 7 средни
  • целина - 1 малък стрък
  • зелени чушки - 2 броя
  • лук - 1 глава
  • домати - 300 - 350 грама (от консерва)
  • олио - 45 - 50 мл
  • мащерка - 2 щипки
  • чесън - 1 скилидка (или 2)
  • червен пипер - 1 с.л. с връх
  • дафинов лист - 1 бр.
  • брашно - 1 с.л. с връх (по желание)
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо измийте и почистете хубаво чесъна, чушките, лука и стръкчето целина с част от листенцата. Наситнете зеленчуците, само чушките трябва да са малко по-едри.

В тенджера със загрято олио запържете лука с целина. Когато поомекнат, добавете чушките с чесъна. Посолете и задушавайте до приятен златист загар на лука.

Леко избутайте в единия край на съда зеленчуците. Намалете силата на огъня и сипете вътре червения пипер. Разбъркайте бързо и добавете консервата домати. Не спирайте бъркането, за да не загори пиперът.

След 3-4 минути сипете литър топла вода и отново увеличете огъня.

Междувременно нарежете на едро картофите. Когато водата заври, може да ги добавите вътре. Овкусете с мащерка, сол и дафинов лист. Сипете още вода или зеленчуков бульон - течността трябва да покрива зеленчуците.

Варете до омекване на картофите. Накрая може да сгъстите картофената яхния с брашно, разтворено в малко вода. Когато добавите брашното към яхнията е хубаво да продължите варенето поне още 5-6 минути.

Изключете котлона и оставете ястието с капак, за да се задуши хубаво.

Най-вкусната картофена яхния е готова.

Вижте също как да си направите картофена супа или любимата картофена запеканка.

Рейтинг

0
Общо гласували: 0
50
40
30
20
10
Дай твоята оценка: