Начин на приготвяне
Червената леща се прехвърля в сито и се измива хубаво под течаща студена вода. Накисва се за 20 минути и след това се изцежда от водата.
В подходяща дълбока тенджера се загрява олиото, добавят се нарязаните на ситно червен лук, моркови и селъри. Поръсва се със щипка сол и зеленчуците се оставят да се задушат и омекнат. След това се добавя червеният пипер, брашното, доматеното пюре и скълцаните скилидки чесън.
Овкусява се с любими подправки в количество на вкус: кориандър, куркума, жълт синап, джинджифил, индийско орехче, кимион, черен пипер, канела.
Налива се около 1.5 горещ бульон и се оставя супата да заври. Изсипва се отцедената от водата червена леща, разбърква се и се вари на умерен котлон за около 15 - 20 минути. При необходимост може да добавите допълнително бульон до желаната от вас гъстота.
Накрая към супата с червена леща се добавя настърган на едро ренде малък домат и сушените магданоз, мента и настърганата лимонена кора.
Оставете супата от червена леща с ориенталски вкус да се задуши под капак за 15 минути преди да я сервирате.
Божествена е както поднесена топла, така и студена.
Добър апетит!
С червена леща можете да си приготвите и страхотна крем супа от леща или леща на фурна.