Ezine.bg»Рецепти»Риба»Задушена риба»Скумрия с домати и ориз

Скумрия с домати и ориз

Мария СимоваМария Симова
Копирайтър
2981k4k2
Скумрия с домати и ориз
Снимка: Мария Симова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
4
"Вкусна пържена риба, поднесена върху канапе от ароматен ориз"

Необходими продукти

  • скумрия - 2 броя
  • лук - 2 големи глави
  • чесън - 4 скилидки
  • дафинов лист - 2 броя
  • домати - 2 големи
  • бяло вино - 200 мл
  • олио - за пържене
  • зехтин - за готвене
  • червен пипер - 1 щипка
  • магданоз - за поръсване
  • захар - 1 ч.л.
  • черен пипер
  • сол
  • за канапето
  • ориз - 1 ч.ч.
  • лук - 2 големи глави
  • дафинов лист - 1 бр.
  • вода - 3 ч.ч. гореща
  • олио - 50 мл
  • черен пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо пригответе ориза.

Загрейте мазнината и запържете до златисто наситнения лук. Прибавете измития ориз и го запържете до прозрачност.

Сипете горещата вода и овкусете със сол, черен пипер и дафинов лист. Варете 10-тина минути на умерен огън.

Свалете от котлона, сложете капак и покрийте с кърпа. Оставете така докато оризът набъбне изцяло.

В дълбок тиган загрейте малко олио и запържете едро нарязаната скумрия. Извадете я и сипете зехтин. Запържете лука с дафиновия лист.

Прибавете обелените наситнени домати и прибавете захарта. След кратко сипете виното, овкусете с черен и червен пипер, посолете.

Добавете пържената риба и похлупете. Гответе на много тих огън, като периодично разклащате.

След 10 минути прибавете чесъна и внимателно обърнете скумрията. Оставете да къкри под капак докато рибата остане на манзина.

Сервирайте пържената скумрия върху канапе от задушения ориз. Гарнирайте със свеж магданоз.

Скумрията с домати и ориз е готова.

Ако рецептата ти харесва, опитай и другите ни рецепти за скумрия с доматен сос, вкусна скумрия на фурна или тази разкошна скумрия на скара.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: