Начин на приготвяне
Оризът за гозбата се измива на течаща вода (в цедка), докато спре да пуска бяла вода. Отцежда се.
Лукът се почиства и нарязва на дребно.
Заедно с ориза се запържват в олиото, докато оризът стане стъклен - прозрачен.
Прибавя се измитият и нарязан спанак, разбърква 1-2 минути и се налива топла вода.
Посолява се на вкус и оставя да къкри, докато оризът поеме водата - през това време се разбърква само 2-3 пъти.
Когато е готов, се отстранява от котлона, прибавят се и джоджен.
Разбърква се и се прехвърля в тавата за печене.
Яйцата се разбиват с киселото мляко; кашкавалът се настъргва и прибавя към млечната смес, заедно с брашното и щипката сол. Прибавят се яйцата.
С тази пухкава заливка се покрива сместа в тавата и оризът се запича на предварително загрята фурна до 200 градуса. Пече се до желан загар, около десетина минути, но зависи от фурната.
Сервирах с допълнително кисело мляко и люто чушле.
Оризът със спанак и пухкава заливка на фурна е много апетитен.