Ezine.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Ориз на Фурна»Ориз със спанак и пухкава заливка на фурна

Ориз със спанак и пухкава заливка на фурна

ЛюдмилаЛюдмила
Новак
12351k57
Ориз със спанак и пухкава заливка на фурна
Снимка: Людмила
1 / 3
15/06/2024
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
4
"Оризът със спанак и пухкава заливка на фурна е много апетитен. Най-вкусният, който сте опитвали!"

Необходими Продукти

  • ориз - 1.5 ч.ч.
  • спанак - пресен 500 г
  • олио - 60 мл
  • лук - 1 гл.
  • джоджен
  • вода - 750 мл
  • сол - на вкус
  • Заливка
  • яйца - 2 бр.
  • кисело мляко - 200 г гъсто
  • кашкавал - 300 г
  • сол - 2 щ.
  • брашно - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Оризът за гозбата се измива на течаща вода (в цедка), докато спре да пуска бяла вода. Отцежда се.

Лукът се почиства и нарязва на дребно.

Заедно с ориза се запържват в олиото, докато оризът стане стъклен - прозрачен.

Прибавя се измитият и нарязан спанак, разбърква 1-2 минути и се налива топла вода.

Посолява се на вкус и оставя да къкри, докато оризът поеме водата - през това време се разбърква само 2-3 пъти.

Когато е готов, се отстранява от котлона, прибавят се и джоджен.

Разбърква се и се прехвърля в тавата за печене.

Яйцата се разбиват с киселото мляко; кашкавалът се настъргва и прибавя към млечната смес, заедно с брашното и щипката сол. Прибавят се яйцата.

С тази пухкава заливка се покрива сместа в тавата и оризът се запича на предварително загрята фурна до 200 градуса. Пече се до желан загар, около десетина минути, но зависи от фурната.

Сервирах с допълнително кисело мляко и люто чушле.

Оризът със спанак и пухкава заливка на фурна е много апетитен.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: