Ezine.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Каши»Спаначена каша с киселец и зелен лук

Спаначена каша с киселец и зелен лук

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8822k17k
Спаначена каша с киселец и зелен лук
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
4
"Разкошна каша, богата на много полезни зелении Вкусът й е чуден"

Необходими продукти

  • киселец - 100 грама
  • спанак - 200 грама
  • пресен лук - 1 и 1/2 връзки
  • чесън - 5 скилидки
  • бяло вино - 1/2 ч.ч.
  • кисело мляко - 250 грама
  • вода - около 500 мл
  • яйца - 1 голямо или 2 малки
  • брашно - 3 с.л. със заоблен връх
  • зехтин - 30 мл
  • сушени зеленчуци - 1 ч.л. с връх
  • масло - 2 с.л. меко (може и малко повече)
  • черен пипер
  • сол
  • Заливка
  • масло - около 50 грама
  • олио - 2 с.л.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • сол - 1 щ.
  • допълнително
  • яйца - 4 - 6 бр. (според порциите)
  • олио - 1 с.л. или зехтин
  • сол - 4 щ.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте и почистете много добре чесъна, лука, спанака и киселеца. Наситнете ги.

Загрейте зехтина с маслото на умерен огъх. Първо запържете за кратко чесъна, добавете киселеца и спанака, посолете леко. Бъркайте до омекване на зелениите и добавете и зеления лук.

Когато и той омекне хубаво, сипете виното и бъркайте няколко минути, за да се изпари течността.

Пуснете вътре малко масло и добавете брашното, разбърквайте до леко запържване. Котлонът трябва да умерен, за да не прегорят зеленчуците.

Разтворете сушените зеленчуци на прах в 500-те мл вода и я сипете в тенджерата.

Когато спаначената каша се сгъсти, добавете киселото мляко с разбитото в него яйце. Ако е необходимо, разредете с малко вода.

Ако искате, може да замените водата с прясно мляко - в този случай не добавяйте киселото мляко с яйцето.

Гответе кашата на умерен огън до желната гъстота. Овкусете с черен пипер и сол на вкус.

Направете поширани яйца - 4 или 6 броя, в завимост колко порции ще сервирате.

Отделно запържете олио с малко масло и ги свалете от огъня. Сипете вътре червен пипер с малко сол и разбъркайте.

Във всяка порция каша сложете по 1-2 яйца и залейте със запръжката с червен пипер.

Спаначената каша с киселец и зелен лук е готова.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: