Начин на приготвяне
В голяма купа разбъркваме киселото мляко, содата, олиото, щипка сол и щипка захар.
Прибавяме 300 г брашно и разбъркваме.
Добавяме още брашно и омесваме гладко и нелепнещо тесто.
В отделна купа настъргваме кашкавала и сиренето и разбъркваме.
Разделяме тестото на 5 парчета, разточваме всяко парче на тънка кора и разпределяме 1/5 част от сместа.
Навиваме кората на руло, след това навиваме рулото на охлюв и го разточваме на кръг с диаметър около 15-17 см.
Печем карталаците на средно затоплен сух тиган или сач за 2-3 минути от едната страна.
След това обръщаме, намазваме с маслото и печем от другата страна за още 2-3 минути. Сервираме за закуска като гюзлеми.
Карталаците със сода са много вкусни.