Начин на приготвяне
Свинското месо се измива и прехвърля в тенджера под налягане. Добавя се цялата глава лук, нарязаният на едро морков, зърната черен пипер и бахар, дафиновите листа, 1/2 ч.л. сол и 1, 5 л вода. Тенджерата се затваря с капака и месото се вари на умерена температура около 45 минути. След това месото се нарязва на по-дребни парчета, а бульонът се прецежда.
Оризът се поставя в цедка и се измива със студена вода. Отцежда се.
В подходяща тенджера загряваме олиото и маслото, задушаваме за кратко наситнения лук, чесън, морков и добавяме отцедения от водата ориз. Разбъркваме енергично и добавяме нарязания на средно спанак. След като оризът се позапържи, добавяме свареното свинско месо, 4 чаени чаши от бульона, в който се е варило месото и 1/2 ч.л. сол, 1/4 ч.л. смлян черен пипер.
Изчаква се бульонът да заври, котлонът се намалява и тенджерата се захлупва с капака. Оставя де да къкри около 20 минути, като периодично сочното свинско с ориз се разбърква.
След това тенджерата се дърпа от котлона, оризът се овкусява със сол при необходимост и се оставя захлупен още за 30 минути, за да поеме течността.
Свинското с ориз и спанак в тенджера се поднася поръсено с магданоз или смлян черен пипер.
Да ви е вкусно!