Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Питка»Моята изящна коледна питка

Моята изящна коледна питка

Росица ПетроваРосица Петрова
Експерт
3732k5k1
Моята изящна коледна питка
Снимка: Росица Петрова
2 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
100 мин.
Порции
16
"Изящна коледна питка, която свършва за минути..."

Необходими продукти

  • брашно - 1 кг
  • прясно мляко - 250 мл
  • газирана вода - 150 мл
  • яйца - 3 бр.
  • прясна мая - 1 кубче (42 г)
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • олио - 100 мл
  • масло - 60 г за оформяне
  • маково семе - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Всички продукти е добре да са със стайна температура.

Пресейте брашното и прибавете към него солта. Разбъркайте и оформете кладенче.

Разтворете маята и захарта в леко затоплено прясно мляко. Прибавете и няколко лъжици от брашното и покрийте съда. Изчакайте 10-15 минути, докато на повърхността се образуват малки балончета. Това е признак, че маята се е активирала.

Прибавете сместта с маята към брашното, заедно с газираната вода, олиото и яйцата, без един жълтък. Него го заделете в отделен съд за намазване на питката.

Замесете средно меко тесто, което сложете в дълбока купа и покрийте.

Оставете тестото да втаса, докато удвои обема си. Времето ще зависи от топлината в помещението.

След това го разделете тестото на три равни части.

Всяка част разточете върху набрашнен плот на тънка кръгла кора, която намажете с разтопено масло.

Наредете ги една върху друга. След като сложите и третата разточена част разточете всички както са една върху друга и след това също намажете с масло.

Разрежете получения кръг на 16 равни триъгълника.

Всеки триъгълник навийте на кифличка и наредете в намазана с олио тава с диаметър 32 см като започнете от центъра на тавата.

Оставете питката отново да втаса за още 20-30 минути а след това я намажете със заделения жълтък смесен с лъжица вода.

По желание поръсете празничната питка с маково семе и сложете да се пече в загрята фурна на 180 °С за 45-50 минути.

По средата на печенето сложете лист алуминиево фолио, за да не прегори.

Готовата питка покрийте с памучна кърпа за няколко минути.

Светли празници!

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: