Начин на приготвяне
В затоплено прясно мляко разтворете маята и захарта. Покрийте съда и оставете за 10-15 минути, до активиране на маята.
Пресейте около 900 г от брашното и направете кладенче. Прибавете всички продукти за тестото и разбъркайте първоначално с дървена лъжица. Щом се образува топка гъсто тесто, доомесете с ръце с останало брашно. Трябва да се получи меко и нелепнещо тесто.
Намажете го с олио и сложете в дълбока купа. Покрийте съда с фолио и оставете на топло до удвояване на обема.
Може да сложите тестото във фурната на 40 градуса. Така времето за втасване ще бъде по-кратко.
Готовото тесто премесете за кратко и разделете на малки късове, които оформете на топчета. Наредете ги в намаслена тава. Аз разделих тестото на 24 равни части.
Пухкавата питка оставете повторно да втаса за 20-30 минути.
Смесете заделения жълтък с 1 с.л. олио и 1 с.л. прясно мляко. Разбъркайте добре и намажете селската пита със силиконова четка.
Поръсете с маково семе и сложете да се пече в загрята фурна на 180 градуса с вентилатор за 30-35 минути, до хубав златист загар.
По средата на печенето сложете лист алуминиево фолио, за да не прегори.
Много вкусна и пухкава питка, подходяща за всеки повод.
Добър апетит!