Ezine.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Надиплена баклава с орехи и шамфъстък

Надиплена баклава с орехи и шамфъстък

VeselinaVeselina
Новак
4141k
Надиплена баклава с орехи и шамфъстък4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
75 мин.
Порции
12
"Любима класика от българската кухня - сочна и вкусна баклава с много орехи и шамфъстък...."

Необходими продукти

  • кори за баклава - 400 г
  • масло - 125 г разтопено
  • орехи - 200 г смлени
  • шамфъстък - 1 ч.ч. смлени
  • канела - 1 ч.л.
  • ванилия - 1 бр.
  • портокалова кора - от 1 портокал
  • за сиропа
  • захар - 1 1/2 ч.ч.
  • вода - 2 ч.ч.
  • канела - 1 ч.л.
  • за заливане
  • яйца - 2 бр.
  • прясно мляко - 1 ч.ч
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Мажем тава продълговата с масло. Маслото е разтопено. Мажем с четка дъното и стените на тавата.

Взимаме една кора и мажем с маслото пак с четката.

Настъргваме кората на 1 голям портокал. Смесваме шамфъстъка, канелата, ванилията, коричките от портокала и орехите, и ги разбъркваме с лъжица много добре.

Поръсваме от сместа около 2-3 с.л. върху кората. Нагъваме на хармоника приблизително 5-6 пъти на ивици. Слагаме в тавата и нареждаме по същият начин и другите намазани, наръсени и нагънати, като хармоника кори. Редят се плътно една до друга. С остатъка мажем с масло отгоре.

Печем баклавата на 180 градуса за 20-23 мин.

Разбиваме с миксер яйцата, прибавяме прясното мляко и разбиваме пак. Заливаме яйчената смес върху баклавата и печем за още 10-12 минути.

На котлона в тенджера слагаме водата, захарта и канелата да заврат и на тих огън приготвяме сиропа за баклавата. Захарта трябва да се стопи и сиропът леко да се сгъсти. Заливаме още горещата баклава със студен сироп. Като изстине режем на парчета.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: