Начин на приготвяне
Имах останал бейби спанак и реших да го използвам, за да направя спаначени палачинки.
Измих и отцедих добре спанака.
Сложих го в блендер заедно с яйцата, овесените ядки и половината от водата.
Пасирах всичко до гладка смес.
След това прибавих към сместа киселото мляко, смесено с голяма щипка сода, солта, останалата вода и брашното от спелта.
Разбърках добре и накрая прибавих олиото.
Оставих сместа да престои 10 минути, след което загрях тиган с незалепващо покритие на средна степен на котлона, намазах го с няколко капки олио и приготвих палачинките.
Преди всяка палачинка разбърквах сместа.
Тигана намазах само веднъж.
Пекох палачинките по около минута и половина от всяка страна.
Сервирах тези вкусни солени палачинки, намазани с мус от сирена, който приготвих от крема сирене, няколко лъжици заквасена сметана и малко извара. Пасирах ги в блендера, след което прибавих скилидка чесън, зехтин и малко пресен копър. Понягока прибавям към муса от сирена нарязани на ситно маслини, пушена сьомга или сушени домати, и всеки път резултатът в впечатляващ.
От това количество излизат 10 броя спаначени палачинки с кисело мляко.
Ако очакате гости може да приготвите палачинките от предния ден. А намазани с муса от сирена, навити и след това нарязани на пънчета са идеални за домашни парти хапки.
Как и кога ще поднесете палачинките решавате вие. Може да си ги хапнете и за закуска.
Бон апети!