Начин на приготвяне
Брашното, яйцето, 1/2 ч.ч. вода, портокаловия сок, олиото и солта се разбъркват добре и сместа се оставя да престои половин час.
Правят се палачинки от тестото, които се пържат в масло.
Палачинките се прегъват на четвъртинки, поставят се в подходящ съд и се покриват с кърпа.
Портокаловия и лимоновия сок се смесват със захарта, заливат се палачинките, налива се сгорещения ликьор и се запалва.
Коментари
1 ¼ ч. ч. портокалово масло (масло със захар, портокалова коричка и портокалов сок)
12 палачинки (1 ч. ч. брашно
1 жълтък
2 яйца
¾ ч. ч. мляко
1/3 ч. ч. разтопено масло
2 с. л. захар
1 щипка сол
¾ ч. ч. вода
Приготвяне:
Разбъркайте брашното, яйцата, жълтъка, млякото, стопеното масло, захарта и солта. Бъркайте, докато се получи гъста смес. Добавете водата и отново разбъркайте. Приберете сместа в хладилник за час.)
2 с. л. захар
За фламбирането:
¼ ч. ч. коняк
¼ ч. ч. Гран Марние или друг портокалов ликьор
Приготвяне:
Изберете подходящо плато за поднасяне, с което може да се пекат палачинките. Намажете го обилно с 2-3 с. л. портокалово масло.
Намажете една палачинка с портокалово масло. Прегънете я наполовина и после още наполовина. Сложете я в платото. Намажете и сгънете останалите палачинки. Подредете ги в платото, като гледате леко да се застъпват.
Сложете скарата на фурната по средата и включете горна фурна. Поръсете платото с палачинки с 2 с. л. захар и го сложете да се пече. Печете 2-3 минути, или докато захарта се карамелизира. Извадете платото от фурната и го сложете на котлона, загрят на средно силна температура.
Залейте палачинките с алкохола и го оставете за минута да се загрее. Пазете лицето и ръцете си! Запалете платото и го поднесете още горящо на масата. Загребвайте от горящия сос и заливайте палачинките, за да се фламбират по-дълго. Поднесете по няколко палачинки със сос.