Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Пълнозърнест хляб»Зонов хляб с пълнозърнесто брашно и семена

Зонов хляб с пълнозърнесто брашно и семена

РумиРуми
Новак
1350
Зонов хляб с пълнозърнесто брашно и семена2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
8
"Вкусен и полезен за талията хляб"

Необходими продукти

  • пълнозърнесто брашно - 320 грама (23 БВ)
  • прясно мляко - 220 грама (1 БП+1 БВ)
  • мед - 1 ч.л. (2 БВ)
  • овесени трици - 19 грама (1 ВБ)
  • яйца - 1 бр. (1 БП)
  • масло - 30 грама (10 БМ)
  • семена - 51 грама по избор (17 БМ)
  • мая - 2 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете млякото и залейте с него меда и маята. Разбъркайте и изчакйте сместа да се активира.

Оформете кладенче в брашното и добавете всички продукти за хляба (оставете половината семена и жълтъка).

Замесете тесто и го прехвърлете в купа, покрита с домакинско фолио.

Когато тестото втаса и удвои обема си, може да го прехвърлете във форма печене, която с хартия.

Пак го покрийте и оставете да втаса за 10-тина минути.

Загрейте фурната на 170 градуса (с вентилатор).

С помощта на остър нож направете няколко разреза по хляба. Намажете го отгоре с жълтъка и поръсете със семената.

Изпечете пълнозърнестия хляб до готовност - около 40 минути.

Зоновият хляб с пълнозърнесто брашно и семена е готов.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: