Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Козунак»Гръцки козунак Цуреки

Гръцки козунак Цуреки

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8822k17k
Гръцки козунак Цуреки
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
10

Необходими продукти

  • прясно мляко - 100 мл
  • брашно - 450 г + за доизмесване
  • яйца - 4 бр.
  • мая - 20 г жива
  • захар - 110 г
  • краве масло - 100 г
  • узо - 1 капачка
  • махлеб - 5 г
  • кардамон - 1 ч.л. зрънца
  • филирани бадеми - за поръсване
  • портокалов сок - 3 с.л.
  • портокалова кора - 2 с.л. фино настъргана
  • боядисани яйца - за декорация
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в леко затоплена вода и я оставете да шупне.

Смелете заедно кардамона, захарта и портокаловите кори.

Пресейте брашното в купа и направете в средата кладенче. Изсипете в него трите яйца, шупналата мая, смлените съставки, мекото масло, узото и махлебито.

Замесете тесто върху набрашнен плот и го оформете на топка. Завийте го с прозрачно фолио в голяма купа и го оставете да втаса за около 20 минути.

Разделете го след това на три равни части и ги оформете като фитили.

Сплетете ги на тройна плитка и ги оставете отново да втасат.

Сложете отгоре боядисаните яйцата, намажете ги с разбито яйце и ги поръсете с филирани бадеми.

Сложете пухкавия козунак да се пече на 170 °C до златисто.

Гръцкият козунак Цуреки е много вкусен.

Да ви е сладко!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: