Начин на приготвяне
Разтворете маята в леко затоплена вода и я оставете да шупне.
Смелете заедно кардамона, захарта и портокаловите кори.
Пресейте брашното в купа и направете в средата кладенче. Изсипете в него трите яйца, шупналата мая, смлените съставки, мекото масло, узото и махлебито.
Замесете тесто върху набрашнен плот и го оформете на топка. Завийте го с прозрачно фолио в голяма купа и го оставете да втаса за около 20 минути.
Разделете го след това на три равни части и ги оформете като фитили.
Сплетете ги на тройна плитка и ги оставете отново да втасат.
Сложете отгоре боядисаните яйцата, намажете ги с разбито яйце и ги поръсете с филирани бадеми.
Сложете пухкавия козунак да се пече на 170 °C до златисто.
Гръцкият козунак Цуреки е много вкусен.
Да ви е сладко!