Начин на приготвяне
В купа си изсипваме маята, захарта, прибавяме 1 супена лъжица брашно и малко от хладката вода. Разбъркваме всичко това и оставяме настрана.
Когато маята се активира, добавяме водата, солта, зехтина и половината от брашното. Разбъркваме с дървена лъжица в една посока, докато сместа стане хомогенна.
Добавяме и останалото брашно и започваме да месим арабския хляб на ръка.
Готовото омесено тесто покриваме с фолио и оставяме да втаса, докато увеличи двойно обема си. Размесваме отново и пак покриваме с кърпа.
Набрашняваме си ръцете и разделяме тестото на 12 еднакви топчета. От всяко от тях оформяме кръгла, плоска питка с диаметър около 20 см.
Питките, които сме приготвили, завиваме с кърпа, за да не съхнат. Поставяме си тиган, аз ползвах грил тиган, на котлона.
Когато повърхността се загрее силно, поставяме арабската питка.
Печем 15-20 секунди, след което обръщаме от другата страна за около 1 минута, след това обърнете отново до готовност.
Когато питките се пекат, в тестото се надигат балони, които с помощта на кърпа притискаме.
Арабските питки с пълнозърнесто брашно може да поднесем с апетитна домашна разядка.