Начин на приготвяне
Маята заедно със захарта се размива в топлото мляко и се оставя на топло, докато сместа започне да образува пяна.
Брашното се пресява в купа и се смесва със сол, прибавя се шупналата мая, киселото мляко и олиото. Омесва се меко тесто, като накрая се прибавя и разтопеното и охладено масло.
Оформя се на топка и се поставя в намаслена купа. Покрива се и се оставя на топло за 1 час.
Втасалото тесто се поставя върху набрашнена повърхност и се разделя на 18 топки. Всяка топка се разточва на овална питка. Навива се на стегнато руло, като леко се разтягат краищата. Нареждат се в намаслена тава и се покриват за 15 минути.
В това време фурната се загрява на 200 С.
Кифличките се намазват с разбито яйце и по желание се поръсват със сусам, мак, кимион или морска сол.
Пекат се 20 минути до златист цвят.
Охлаждат се върху метална скара.