Начин на приготвяне
Първо, изплакнете треската, за да отстраните излишната сол. След това поставете рибата в купа и я залейте със студена вода. Оставете да престои покрита в хладилник за една нощ, но трябва да смените водата 3-4 пъти. След това я прецедете и изхвърлете течността.
Предварително загрявате фурната на 200 градуса.
Махнете дръжките на доматите и направете кръстчета в кората на всеки един. Подредете ги в намаслена тава и ги напръскайте с 1 с.л. зехтин. Запечете ги за около 15 минути, докато започнат да омекват. След като изстинат обелете доматите.
През това време сложете рибата заедно със по-едро нарязания лук в тиган и ги залейте с вода. Оставете ги да заврят, след което намалете огъня и оставете да къкри, без да покривате за около 15 минути, докато рибата се сготви.
След това я прецедете и изхвърлете водата и лука. Отстранете кожата и костите на треската и я нарежете на 4-сантиметрови парченца.
Лютите чушки трябва да залеете с вряща вода и да ги оставите за 10 минути. После ги прецедете, почистете дръжките, семките и ципите и нарежете ситно чушките. Пасирайте ги заедно с доматите, докато се получи гладка смес.
Картофите трябва да сварите или задушите, докато омекнат.
Останалата част от зехтина загрявате в тиган и запържвате ситно нарязания лук и чесъна, докато омекнат. После прибавяте червения пипер и разбъркате за около минута.
Накрая се слага сместа от доматите, рибата, картофите, маслините и магданоза. Подправете на вкус и разбъркайте внимателно.