Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Погачи»Красива празнична погача

Красива празнична погача

Стоянка  РусеноваСтоянка Русенова
Ветеран
9384k7k3k6
Красива празнична погача
Снимка: Стоянка Русенова
2 / 11
28/01/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8
"Тази красива празнична погача е истинска царица на трапезата."

Необходими Продукти

  • вода - 150 мл топло
  • прясно мляко - 150 мл топло
  • кисело мляко - 1 с.л.
  • яйца - 2 бр. + 1 белтък
  • сол - 1 и 1/2 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • олио - 3 с.л.
  • суха мая - 10 г
  • брашно - 750 г пресято
  • краве масло - 50 г разтопено, за намазване при оформянето
  • за намазване на питката
  • жълтъци - 1 бр.
  • прясно мляко - 1 ч.л.
  • микс от семена - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа си изсипваме пресятото брашно, като оставяме малко настрана.

Вътре добавяме и маята.

Всичко това разбъркваме много добре.

Правим си кладенче и в него изсипваме водата, млякото, яйцата, киселото мляко и захарта.

Започваме да бъркаме с лъжица, докато се усвои и накрая добавяме и солта.

Постепенно си прибавяме и останалото брашно за нашата погача.

Като започне да се отделя от съда самото тесто, започваме да месим с ръце.

Прехвърляме си тестото на набрашнен плод за доомесване.

Трябва да получим меко и еластично тесто.

Мажем купата с олио и поставяме тестото и намазваме и него отгоре.

Покриваме с фолио и оставяме на топло, докато си удвои обема.

След като е готово, отново омесваме и разделяме тестото на пет равни части.

Едната от топките разделяме на четири части.

Трите трябва да са равни като грамаж, само последната е по-малка.

Оставяме ги настрани и покриваме със стреч фолио.

Започваме да си разточваме големите 4 топки.

Първата когато разточим, оставяме на хартия за печене, като отгоре намазваме с разтопеното масло.

Втората топка отново разточваме и я поставяме върху първата и така до четвъртата, която не намазваме с масло.

След като сме направили това, отнова разточваме всичките кори.

По средата поставяме купичка и отбелязваме средата.

С остър нож нарязваме от средата към основата на 8 равни части.

На всяко едно от триъгълничетата по средата си правим още веднъж разрез по средата.

Завъртаме двете ъгълчета през дупката и изваждаме.

Така правим и с останалите триъгълничета.

Вече сме си оформели самата красива питка, остава само да довършим самото оформяне с останалите 4 топки.

Вземаме си трите по-големи питки и всяка една разточваме, като слагаме отгоре една върху друга, като помежду им намазваме с разтопеното масло.

Нарязваме на 8 части, като отново правим разрези по средата.

Този път острата част пъхаме в отвора и издърпваме.

Двата края подвиваме навътре.

Тези красиви листенца подреждаме между двете форми.

Нареждаме всички листенца.

Оставя само централната част.

Малкото топченце го поставяме вътре.

Готовата питка прехвърляме с хартията в тавата и завиваме да втаса.

Когато е готова намазваме с жълтъка, поръсваме със семената и поставяме в предварително загрята фурна и печем до готовност.

Получава се красива празнична погача - интересен хляб за специални поводи.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: