Начин на приготвяне
В купа си изсипваме пресятото брашно, като оставяме малко настрана.
Вътре добавяме и маята.
Всичко това разбъркваме много добре.
Правим си кладенче и в него изсипваме водата, млякото, яйцата, киселото мляко и захарта.
Започваме да бъркаме с лъжица, докато се усвои и накрая добавяме и солта.
Постепенно си прибавяме и останалото брашно за нашата погача.
Като започне да се отделя от съда самото тесто, започваме да месим с ръце.
Прехвърляме си тестото на набрашнен плод за доомесване.
Трябва да получим меко и еластично тесто.
Мажем купата с олио и поставяме тестото и намазваме и него отгоре.
Покриваме с фолио и оставяме на топло, докато си удвои обема.
След като е готово, отново омесваме и разделяме тестото на пет равни части.
Едната от топките разделяме на четири части.
Трите трябва да са равни като грамаж, само последната е по-малка.
Оставяме ги настрани и покриваме със стреч фолио.
Започваме да си разточваме големите 4 топки.
Първата когато разточим, оставяме на хартия за печене, като отгоре намазваме с разтопеното масло.
Втората топка отново разточваме и я поставяме върху първата и така до четвъртата, която не намазваме с масло.
След като сме направили това, отнова разточваме всичките кори.
По средата поставяме купичка и отбелязваме средата.
С остър нож нарязваме от средата към основата на 8 равни части.
На всяко едно от триъгълничетата по средата си правим още веднъж разрез по средата.
Завъртаме двете ъгълчета през дупката и изваждаме.
Така правим и с останалите триъгълничета.
Вече сме си оформели самата красива питка, остава само да довършим самото оформяне с останалите 4 топки.
Вземаме си трите по-големи питки и всяка една разточваме, като слагаме отгоре една върху друга, като помежду им намазваме с разтопеното масло.
Нарязваме на 8 части, като отново правим разрези по средата.
Този път острата част пъхаме в отвора и издърпваме.
Двата края подвиваме навътре.
Тези красиви листенца подреждаме между двете форми.
Нареждаме всички листенца.
Оставя само централната част.
Малкото топченце го поставяме вътре.
Готовата питка прехвърляме с хартията в тавата и завиваме да втаса.
Когато е готова намазваме с жълтъка, поръсваме със семената и поставяме в предварително загрята фурна и печем до готовност.
Получава се красива празнична погача - интересен хляб за специални поводи.