Начин на приготвяне
Първо смесете маята с прясното мляко. Добавете щипка сол и захар, поръсете с брашно.
Пресейте брашно - около 1 кг. Щом шупне маята, угасете содата в киселото мляко.
Прибавете солта към брашното, прясното и киселото мляко. Замесете тесто, което не трябва да е много твърдо. Оставете го да престои няколко часа в хладилник - най-добре цяла нощ.
Извадете охладеното тесто от хладилника, размесете и оформете погачата. Между пластовете й разпределете 125 г масло и разточвайте с точилка. Оставете отново да втасва.
Щом питката е готова я намажете с разбитото с малко олио яйце. Поръсете питката със сусам, мак и каквито семена пожелаете.
Печете в загрята на 180 градуса фурна до готовност. Тестото е подходящо и за пици, мекици и други тестени изделия.
Празничната Обредна Погача е готова.