Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Питка»Празнична питка с масло

Празнична питка с масло

НикиНики
Новак
2358413k
Празнична питка с масло
Снимка: Ники
1 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
80 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
130 мин.
Порции
5
"Специален, ароматен и много вкусен домашен хляб за специални поводи"

Необходими продукти

  • Тесто
  • прясно мляко - 200 мл топло
  • захар - 50 г
  • мая - 12 г жива
  • яйца - 2 бр.
  • сол - 1 щипка
  • ванилия - 1/2 ч.л.
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • краве масло - 50 г
  • олио - 3 с.л.
  • брашно - 550 г +/ - 50 г
  • Плънка
  • дюли - 4 бр.
  • масло - 2 с.л.
  • захар - 3 с.л.
  • лимонов сок - 1 с.л.
  • канела - 1 ч.л.
  • трохи - за поръсване
  • брашно - 50 г
  • масло - 20 г
  • захар - 50 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвяне на тестото:

Добавяме захарта и маята към топлото мляко, разбърквам и оставяме за 15 минути. Разбиваме яйцата със солта до бяла пяна, добавяме ванилията и бакпулвера, без да спираме да разбиваме, добавяме разтопеното масло и олиото.

Добавяме пресятото брашно на малки части, маята и омесваме меко тесто. Покриваме тестото и оставяме за 1 час на топло.

Приготвяне на трохите:

Маслото нарязваме на кубчета и поставяме в купа, добавяме брашното и захарта и бързо с помоща на пръстите си правим трохи, покриваме с прозрачно и поставяме в хладилника.

Плънка:

Дюлите измиваме и почистваме, нарязваме на малки парченца. В тиган си загряваме маслото и добавяме дюлите, готвим за 5 минути, като бъркаме, без да спираме. Наливаме лимоновия сок, добавяме канелата и захарта. Готвим на среден огън за около 10 минути, като разбъркваме.

Тестото за специалната питка разделяме на 5 части, всяка една разточваме, разрязваме на две части, в горната част правим разрези. Поставяме плънка в цялата част, навиваме тестото, разстиламе го в тава, покрита с хартия за печене.

Правим същото с останалите разточени кори, за да оформим празничната питка.

Оставяме за 25-30 минути. Мажем с разбито яйце и поръсваме с трохите.

Печем празнична питка с масло за 35 минути на 180°C.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: