Начин на приготвяне
Приготвяне на тестото:
Добавяме захарта и маята към топлото мляко, разбърквам и оставяме за 15 минути. Разбиваме яйцата със солта до бяла пяна, добавяме ванилията и бакпулвера, без да спираме да разбиваме, добавяме разтопеното масло и олиото.
Добавяме пресятото брашно на малки части, маята и омесваме меко тесто. Покриваме тестото и оставяме за 1 час на топло.
Приготвяне на трохите:
Маслото нарязваме на кубчета и поставяме в купа, добавяме брашното и захарта и бързо с помоща на пръстите си правим трохи, покриваме с прозрачно и поставяме в хладилника.
Плънка:
Дюлите измиваме и почистваме, нарязваме на малки парченца. В тиган си загряваме маслото и добавяме дюлите, готвим за 5 минути, като бъркаме, без да спираме. Наливаме лимоновия сок, добавяме канелата и захарта. Готвим на среден огън за около 10 минути, като разбъркваме.
Тестото за специалната питка разделяме на 5 части, всяка една разточваме, разрязваме на две части, в горната част правим разрези. Поставяме плънка в цялата част, навиваме тестото, разстиламе го в тава, покрита с хартия за печене.
Правим същото с останалите разточени кори, за да оформим празничната питка.
Оставяме за 25-30 минути. Мажем с разбито яйце и поръсваме с трохите.
Печем празнична питка с масло за 35 минути на 180°C.