Начин на приготвяне
Първо пресейте брашното в купа и добавете към него солта.
В отделна купа размийте маята с топлото мляко и захарта. Когато шупне, сипете сместа в брашното. Прибавете яйцето и олиото, след което постепенно замесете средно меко тесто.
Покрийте и оставете тестото да втаса за половин час.
Готовото тесто разделете на две части.
Едната разточете леко и оформете тялото на рибата. Сложете я в тава с хартия за печене.
Втората част от тестото разточете и изрежете рибните люспи. Подредете ги с леко застъпване.
От останалото тесто оформете перките и опашката. За око на рибата използвайте маслинка.
Оставете питката да втаса за 50 минути.
Разбийте яйцето с олиото и намажете питката.
Загрейте на 200 градуса и я изпечете до готовност - около 35 минути.
Питката Риба за Никулден е готова.