Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Питка»Питка Риба за Никулден

Питка Риба за Никулден

Питка Риба за Никулден
Снимка: Добринка Петкова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
95 мин.
Порции
8
"Освен шаран, на Никулден трябва да приготвите и вкусна тематична питка Вижте как"

Необходими продукти

  • брашно - около 600 грама
  • прясно мляко - 300 мл
  • мая - 1/2 кубче (21 г)
  • захар - 1 ч.л.
  • яйца - 1 брой
  • сол - 1 ч.л.
  • за намазване
  • олио - 2 - 3 капки
  • яйца - 1 брой
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо пресейте брашното в купа и добавете към него солта.

В отделна купа размийте маята с топлото мляко и захарта. Когато шупне, сипете сместа в брашното. Прибавете яйцето и олиото, след което постепенно замесете средно меко тесто.

Покрийте и оставете тестото да втаса за половин час.

Готовото тесто разделете на две части.

Едната разточете леко и оформете тялото на рибата. Сложете я в тава с хартия за печене.

Втората част от тестото разточете и изрежете рибните люспи. Подредете ги с леко застъпване.

От останалото тесто оформете перките и опашката. За око на рибата използвайте маслинка.

Оставете питката да втаса за 50 минути.

Разбийте яйцето с олиото и намажете питката.

Загрейте на 200 градуса и я изпечете до готовност - около 35 минути.

Питката Риба за Никулден е готова.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: