Начин на приготвяне
За рецептата за ципура на тиган може да използвате треска, костур, морски език, червеноперка и др.
Загрейте фурната на 180 °C на въздух. Нарежете всички зеленчуци на кубчета и ги сложете в тавата. Овкусете със сол и черен пипер, добавете ригана, лимоновия сок, половината зехтин и разбъркайте с ръце.
Печете около 30 минути, докато зеленчуците омекнат.
Сервирайте рибата на тиган със суров зехтин.
Можете да комбинирате сезонни зеленчуци и риба по избор.
Приготвяне на рибата:
Купуваме ципурата почистена от люспи и вътрешности.
Измийте ги и ги сложете в гевгир, да се отцедят и в хладилника.
Сложете солта, черния пипер, мащерката и босилека в купа.
1 час преди пържене извадете рибите, избършете ги с попиваща хартия и ги натъркайте с билките. Сол, черен пипер, мащерка.
Сложете брашното в полиетиленов плик и сложете вътре 4 ципури.
Затворете плика и го разклатете, за да набрашните рибата.
Изваждам ги една по една и ги изтръсквам, за да се отстрани излишното брашно и ги слагам в тигана.
Пържете на силен огън по 5 минути от всяка страна и в достатъчно количество зехтин.
Ако имате повече риби, знайте, че при третото пържене сменяме олиото.
Поставете пържената риба в чиния и поръсете с магданоз. Ядат се горещи със зеленчуци на фурна.
Забавлявай се и се насладете на вкусната ципура по гръцки на тиган.