Начин на приготвяне
Смлените бисквити и орехи се смесват с разтопеното краве масло. Получената смес се покрива дъното на форма и се слага в хладилника.
Белтъците се отделят от жълтъците, разбиват се заедно с 2 с.л. захар на сняг. Сиренето, изварата, останала захар, нишестето, жълтъците, сокът и кората от портокала се смесват внимателно и се разбиват. Добавят се към разбитите белтъци.
Така приготвената смес се разстила върху охладения блат и се пече на 160 градуса около 45 минути. След като поизстине, десертът се слага в хладилника.
След това се слагат в тенджера: 2 ч.ч. вода, смокините, узото, здравеца, канелата, портокаловата кора и захарта. Сместа се вари, докато половината от водата се изпари.
Готовият сироп се прецежда, смокините се нарязват на ситно и се връщат обратно. Сиропът се слага отново на огъня за около 5 минути, след което се дръпва и се охлажда.
При сервиране всяко парче от десерта се полива със сироп.