ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Малки Питки»Малки питки с коприва

Малки питки с коприва

Малки питки с коприва
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
06/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
65 мин.
Порции
8
"Малки питки с коприва за обяд или вечеря"

Необходими Продукти

  • коприва - 1 връзка, млада
  • брашно - 400 г
  • вода - 300 мл хладка
  • мая - 11 г, суха
  • захар - 2 щипки
  • олио - 4 с.л.
  • сол - 1 ч.л. равна
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Предварително почистената и бланширана коприва режем на дребно.

В дълбок съд миксираме маята, брашното, сол, захар, вода и наситнената коприва.

Разбъркваме и започваме да месим меко тесто за нашите малки питки.

Хубаво е тестото да почине около половин час в топло помещение.

След това се поделя на осем топки, които се поставят на разстояние в намаслена тава.

Всяка топка се намаслява с олио и върху нея се лепва по 1 листо коприва, което сме заделили в началото.

Всички питки изпичаме за около половин час в умерена фурна, като ги наблюдаваме.

Печем до приятен загар на вкусните хлебчета.

Тези малки питки с коприва ухаят страхотно и са много вкусни.

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: