Предвеликденска промоция от 24 до 30 Април. С отстъпки до 60%. Виж тук!

Билково пиле с булгур

ЗориЗори
Новак
1695415k286
Билково пиле с булгур
Снимка: Зори
1 / 7
23/03/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
75 мин.
Общо
90 мин.
Порции
4
"Билково пиле с булгур - невероятно апетитно е"

Необходими Продукти

  • пиле - 1.5 кг
  • мащерка - 1 стрък
  • чубрица - 1 стрък
  • розмарин - 1 стрък
  • магданоз - 4 - 5 стръка
  • салвия - 4 свежи листа
  • чесън - 1 скилидка
  • червен пипер - 1 с.л.
  • краве масло - 65 г, меко
  • сол
  • черен пипер - на вкус
  • за плънката
  • олио - 4 с.л.
  • булгур - 1 к.ч.
  • лук - 1 глава
  • моркови - 1/2 бр.
  • целина - 2 свежи стъбла
  • чесън - 1 скилидка
  • зеленчуков бульон - 3 к.ч.
  • целина - шепа ситно нарязани листа
  • мащерка - 1 стрък, свежа
  • сол
  • черен пипер - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пилето се измива, подсушава и с леки движения се отлепва кожата от месото, като се внимава да не се скъса. Целта е да се получи джоб между месото и кожата, който ще натрием с част от билковата марината.

За маринатата всички билки (мащерка, чубрица, розмарин, магданоз, салвия ) и скилидката чесън се нарязват на ситно, прехвърлят се в дълбок съд заедно с мекото масло, сол и черен и червен пипер. Пасира се до хомогенност.

С билковата смес се натрива хубаво пилето отвътре и отвън, както и под кожата. Пилето се прехвърля в плик за печене и се прибира на хладно за няколко часа или в хладилник за една нощ, за да се овкуси и да поеме ароматите от маринатата за пиле.

За плънката булгурът се прехвърля в сито и се измива. След това, както е в ситото, се прехвърля в купа и се залива с гореща вода. Оставя се за половин час, след което с помощта на ситото се изцежда лесно от водата.

Нарязват се на ситно лукът, морковът, чесънът, стъблата и листата целина.

В тиган със загрятото олио се запържва лукът, добавя се морковът и чесънът, стъблата целина и накрая се добавя отцеденият от водата булгур. Постепенно се налива зеленчуковият бульон.

Щом булгурът поеме течността, плънката се дърпа от котлона и се подправя със сол, черен пипер на вкус. Поръсва се с наситнените листа целина и мащерка. Оставя се настрани, да се охлади.

Отворът на пълненото пиле се пълни с плънката, зашива се с конец и пликът за печене се завързва. Прехвърля се в тавичка и се слага в предварително загрята на 180 °C фурна на средна решетка за час и 15 минути или до готовност.

Билковото пиле с булгур се поднася разпределено на порции и гарнирано с плънката.

Добър апетит!

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: