Начин на приготвяне
Пилето се измива, подсушава и с леки движения се отлепва кожата от месото, като се внимава да не се скъса. Целта е да се получи джоб между месото и кожата, който ще натрием с част от билковата марината.
За маринатата всички билки (мащерка, чубрица, розмарин, магданоз, салвия ) и скилидката чесън се нарязват на ситно, прехвърлят се в дълбок съд заедно с мекото масло, сол и черен и червен пипер. Пасира се до хомогенност.
С билковата смес се натрива хубаво пилето отвътре и отвън, както и под кожата. Пилето се прехвърля в плик за печене и се прибира на хладно за няколко часа или в хладилник за една нощ, за да се овкуси и да поеме ароматите от маринатата за пиле.
За плънката булгурът се прехвърля в сито и се измива. След това, както е в ситото, се прехвърля в купа и се залива с гореща вода. Оставя се за половин час, след което с помощта на ситото се изцежда лесно от водата.
Нарязват се на ситно лукът, морковът, чесънът, стъблата и листата целина.
В тиган със загрятото олио се запържва лукът, добавя се морковът и чесънът, стъблата целина и накрая се добавя отцеденият от водата булгур. Постепенно се налива зеленчуковият бульон.
Щом булгурът поеме течността, плънката се дърпа от котлона и се подправя със сол, черен пипер на вкус. Поръсва се с наситнените листа целина и мащерка. Оставя се настрани, да се охлади.
Отворът на пълненото пиле се пълни с плънката, зашива се с конец и пликът за печене се завързва. Прехвърля се в тавичка и се слага в предварително загрята на 180 °C фурна на средна решетка за час и 15 минути или до готовност.
Билковото пиле с булгур се поднася разпределено на порции и гарнирано с плънката.
Добър апетит!