Начин на приготвяне
Смесете брашното от просо с царевичното брашно с около 400 грама бяло брашно.
Разтворете маята в топлата вода, добавете захарта и 2 лъжици бяло брашно. Разбъркайте и оставете да шупне.
Готовата мая сипете в брашното, прибавете зехтина и солта. Постепенно замесете меко тесто.
Намажете тестото с олио и приберете на топло да втаса (около 50 минути). След това го разтеглете и притиснете отгоре с пръсти, за да се оформи правоъгълна кора.
Нарежете чери доматите на парченца, а маслините на лентички. Оформете цветенца върху кората, сложете магданоза за дръжки и набодете листенца розмарин. Поръсете със сусам.
Загрейте фурната на 170 градуса и печете фокачата до хубав загар. Първите 15-тина минути се пече с включен вентилатор, а след това трябва да го спрете, за да не изгори украсата отгоре.
Общото време за печене е около 25 минути.
Фокачата с цветя за 8-ми март е страхотна.