Начин на приготвяне
В голяма купа се смесват затопленото прясно мляко, захарта и маята. Едното яйце се разбива с помощта на вилица и прибавя към шупналата мая. Брашното се пресява, прибавя му се солта и се слага също в купата.
Замесва се тесто като постепенно се прибавя и омекналото краве масло. Тестото се меси, докато стане меко и гладко. Оформя се на топка, намазва се с олио, поставя се в намазнена купа, която се покрива със стреч фолио.
Тестото се оставя на топло, докато удвои обема си. Когато втаса се прехвърля в намазнена и набрашнена тава. Оформя се по формата на тавата, а отгоре се правят по дължина и по ширина прорези.
Моцарелата се нарязва на ивици и се поставя по парченце от нея във всеки прорез. Приготвената фокача се оставя отново да втаса за около петнайсет-двайсет минути да втаса повторно.
Второто яйце се разбива заедно с две супени лъжици прясно мляко и с него се намазва фокачата. Пече се на 180 градуса за около половин час.
Уникална фокача със сирене!