Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Питка»Пухкава питка на охлювчета

Пухкава питка на охлювчета

Пухкава питка на охлювчета
Снимка: Тодоринка Бернардова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
7
"Още днес ще свърши тази питка, всички я искат и то по много"

Необходими продукти

  • прясно мляко - 200 мл
  • яйца - 2 бр. (1 жълтък за намазване)
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • мая - 15 г прясна
  • брашно - 500 г
  • сирене - 100 г
  • масло - 50 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разтваря в част от млякото + захарта. Добавя се брашно и се разбърква да се получи гъста каша. Остава се на топличко да втаса. Останалите продукти се смесват в купа. Добавя се втасалата мая и се замесва меко еластично тесто.

Поставя се в дълбока подмазана купа, покрива се с кърпа и на топло да удвои обема си. Като втаса се разделя на три части. Всяка се разточва на правоъгълник.

Маже се с меко масло, натрошава се сирене и се слагат една върху друга. Навиват се на стегнато руло. Нарязва се на еднакви по дебелина 4-5 см рулца и се подреждат в подмазана тава.

Охлювчетата се оставят да втасат.

Готовата питка се намазва с разбит жълтък, поръсва се със семена по избор и се пече на 180 градуса до златиста коричка.

Пухкавата питка на охлювчета е готова!

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: