Начин на приготвяне
Затоплете леко прясното мляко и разтворете в него маята, захарта и 3 с.л. от брашното. Разбъркайте и оставете за 10 минути, за да се активира маята.
Пресейте останалото брашно и прибавете солта.
Направете кладенче и добавете всички съставки за тестото.
Замесете меко тесто. Поставете го в купа и го покрийте с фолио. Оставете на топло за 40-50 минути, докато удвои обема си.
След това разделете тестото на две части.
Едната разточете на правоъгълна кора и нарежете на ленти с ширина 4 см.
На всяка лента сложете парчета шунка и навийте на руло. Поставете всяко във форма за мъфини. По този начин ще оформите всички охлювчета.
Останалото тесто разделих на 6 части. Всяка на още две. Оформих топчета и ги разточих леко на малък кръг. Поставих парчета шунка и покрих с друго парче тесто. Прищипах краищата с вилица, потопена във брашно.
Тези пълнени питки наредих в тава, покрита с хартия за печене.
Оставих да втаса повторно за още 20 минути.
След това разбих заделения жълтък с малко вода и намазах малките питки и охлювчетата. Поръсих с маково семе и сложих да се пекат в загрята фурна на 180 градуса с вентилатор за 20 минути.
Охлювчета и питки с шунка - вкусни тестени закуски.