Ezine.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Охлювчета»Охлювчета и питки с шунка

Охлювчета и питки с шунка

Росица ПетроваРосица Петрова
Експерт
3642k5k6341
Охлювчета и питки с шунка
Снимка: Росица Петрова
1 / 6
26/06/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
12

Необходими Продукти

  • брашно - 620 г
  • прясно мляко - 300 мл
  • яйца - 1 бр. + 1 белтък
  • мая - 10 г суха
  • олио - 100 мл
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 с.л.
  • шунка - 250 г (на слайсове)
  • за намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • вода - 1 с.л.
  • маково семе - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете леко прясното мляко и разтворете в него маята, захарта и 3 с.л. от брашното. Разбъркайте и оставете за 10 минути, за да се активира маята.

Пресейте останалото брашно и прибавете солта.

Направете кладенче и добавете всички съставки за тестото.

Замесете меко тесто. Поставете го в купа и го покрийте с фолио. Оставете на топло за 40-50 минути, докато удвои обема си.

След това разделете тестото на две части.

Едната разточете на правоъгълна кора и нарежете на ленти с ширина 4 см.

На всяка лента сложете парчета шунка и навийте на руло. Поставете всяко във форма за мъфини. По този начин ще оформите всички охлювчета.

Останалото тесто разделих на 6 части. Всяка на още две. Оформих топчета и ги разточих леко на малък кръг. Поставих парчета шунка и покрих с друго парче тесто. Прищипах краищата с вилица, потопена във брашно.

Тези пълнени питки наредих в тава, покрита с хартия за печене.

Оставих да втаса повторно за още 20 минути.

След това разбих заделения жълтък с малко вода и намазах малките питки и охлювчетата. Поръсих с маково семе и сложих да се пекат в загрята фурна на 180 градуса с вентилатор за 20 минути.

Охлювчета и питки с шунка - вкусни тестени закуски.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: