Ezine.bg»Рецепти»Баница»Спаначник по гръцки

Спаначник по гръцки

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8822k17k
Спаначник по гръцки
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
8
"Взехме си рецепта за спаначник от гръцката кухня - да видим как го правят съседите"

Необходими продукти

  • спанак - 500 г
  • сирене - 400 г
  • кори за баница - 6 бр.фини
  • краве масло - 110 г
  • яйца - 2 бр.
  • магданоз - 20 г
  • див лук - 10 г
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете спанака и го попарете във вряща вода за няколко минути.

Отцедете го и го нарежете заедно с магданоза и зеления лук в голяма купа.

Натрошете вътре сиренето и добавете черния пипер, солта и предварително разбитите яйца.

Разтопете маслото и намажете една кръгла тава с него.

Сложете вътре една кора, намажете я с масло и отгоре добавете още две кори.

Разпределете част от плънката върху тях и положете по същия начин останалите кори.

Изсипете и останалата плънка.

Намажете този спаначник с масло и го печете до златисто на 180 °C.

Спаначникът по гръцки е страхотен както за сутрешна закуска, така и за следобедна.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: