Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Питка»Памук питка за повод

Памук питка за повод

Росица ПетроваРосица Петрова
Експерт
3732k5k1
Памук питка за повод
Снимка: Росица Петрова
4 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
90 мин.
Порции
10
"Много пухкава памук питка с аромат на масло, която е подходяща за всеки повод"

Необходими продукти

  • яйца - 2 бр. (без единия жълтък)
  • мая - 20 г прясна
  • кисело мляко - 3 с.л. пълни
  • сода бикарбонат - 1 к.л.
  • прясно мляко - 250 мл топло
  • олио - 100 мл
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • брашно - около 700 г
  • масло - 50 г
  • за намазване
  • жълтък - 1 бр.
  • прясно мляко - 1 с.л.
  • семена - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Всички продукти е добре да са със стайна температура.

Затоплете прясното мляко и разтворете в него захарта. Натрошете също и маята и разбъркайте. Покрийте съда с кърпа и оставете за 10 минути, за да се активира маята.

Пресейте брашното и добавете към него солта. Разбъркайте и оформете кладенче.

Прибавете втасалата мая, олиото, киселото мляко с разтворена в него сода бикарбонат, 1 яйце и белтъка на второто яйце. Жълтъка заделете в купичка за намазване на домашната питка.

Замесете меко и нелепнещо тесто, което поставете в дълбока купа, покрийте с стреч фолио, и завийте с кърпа. Така тестото ще втаса по- бързо. Времето за втасване зависи от температурата в помещението.

След като тестото е удвоило обема си, може да оформите красивата пита.

Разтопете маслото и го оставете леко да се охлади.

Аз разделих тестото на 13 равни части, които оформих на топчета. Първото разточих на елипса, намазах с разтопено масло и нарязах половината на тънки ленти. След което навих на руло, като започнах от ненарязаната страна и поставих в центъра на тавата, завито на охлюв. Тавата, която ползвах, е с диаметър 30 см, предварително намазана с масло.

Наредих 6 топчета около центъра на разстояние едно от друго.

Останалите 6 парчета тесто оформих като първото и поставих около 6-те топчета, така че да ги обръщат.

Може да разточите цялото тесто на голяма кора, да намажете с масло и да нарежете на триъгълници, които да завиете на кифлички.

Може просто да оформите на топчета и да наредите в тава на разстояние. Изберете начин, който ви е най-лесен.

Покрийте готовата питка със стреч фолио и оставете повторно да втаса за още 20-25 минути.

След това смесете заделения жълтък с малко прясно мляко, разбъркайте добре и намажете питката.

Поръсете със семена по избор и сложете да се пече в предварително загрята фурна на 180 °C.

Първите 10 минути пекох с вентилатор, след което още 30 минути на горен и долен реотан.

За оформянето на тази памук питка ползвах рецепта на Ваня Джорджевич.

Много пухкава памук питка с аромат на масло, която е подходяща за всеки повод.

Да ви е вкусно!

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: