Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пай»Пай със сладко от боровинки

Пай със сладко от боровинки

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Новак
1464932k
Пай със сладко от боровинки7 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"Не можем да спрем да мислим за този пай със сладко"

Необходими продукти

  • за тестото
  • брашно - 270 г
  • краве масло - 120 г
  • захар - 100 г
  • яйце - 1 бр.
  • жълтъци - 1 бр.
  • ванилия - 1 прахче
  • лимонова кора - настъргана
  • бакпулвер - щипка
  • сол - щипка
  • конфитюр от боровинки - 300 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа сложете пресятото с щипка сол, щипка бакпулвер и ванилията брашно.

Нарежете студеното краве масло на парчета и го прибавете в купата.

Добавете яйцето, захарта и жълтъка. Замесете меко и маслено тесто. Приберете го в хладилник за 1 час.

От охладеното тесто отделете малка част, не по-голяма от юмрук.

Останалото тесто разточете на набрашнена повърхност. С помощта на точилка го прехвърлете в тавичка, моята беше с размери 11/35 см.

Ако ползвате кръгла тава за пай, да бъде с диаметър 22 см. Оформете висок борд по стените на тавата.

Надупчете с вилица тестото на дъното на тавата. Изсипете сладкото от боровинки и подравнете.

От отделеното тесто разточете кора с дебелина 2-3 мм. Прехвърлете я върху конфитюра и оформете по краищата.

Отгоре украсете по ваш вкус. Изпечете пая с боровинки на 180°C в предварително загрята фурна без вентилатор за около 25 мин или до приятен загар.

Готовия плодов пай поръсете с пудра захар.

Нарежете, след като се е охладил напълно паят със сладко от боровинки!

Да ви е сладко!

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: