Ezine.bg»Рецепти»Морски дарове»Октопод на фурна

Октопод на фурна

Стоянка  РусеноваСтоянка Русенова
Ветеран
9384k7k6
Октопод на фурна
Снимка: Стоянка Русенова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
75 мин.
Порции
3
"Голяма вкусотия за всеки повод е този октопод на фурна"

Необходими продукти

  • октопод - 1 бр.
  • лук - 1 глава кромид
  • моркови - 1 бр.
  • целина - 1/2 бр.
  • чесън - 3 скилидки
  • риган - 1 к.л. пресен
  • зехтин - 2 с.л.
  • лимон - 1 бр.
  • морска сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Октопода си почистваме, измиваме и го поставяме в дълбок съд с вода. Съда поставяме на котлона.

Лука, морковите и целината нарязваме на едро и ги добавяме към октопода.

В съда си поставяме и две коркови тапи, те ще направят месото по-крехко.

Разбираме кога е готово месото на октопода, когато при пробождане с вилица, лесно влиза самата вилица. Това отнема около 40 мин.

Поръсваме месото със счукания предварително чесън и го оставяме да се маринова за 30 минути в хладилника.

Загряваме си фурната и поставяме октопода да се пече за около 8 минути, като обръщаме често и поръсваме с лимонов сок.

Готовият печен октопод поднасяме с резенчета лимон.

Голяма вкусотия за всеки повод е октоподът на фурна.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: