Начин на приготвяне
Октопода си почистваме, измиваме и го поставяме в дълбок съд с вода. Съда поставяме на котлона.
Лука, морковите и целината нарязваме на едро и ги добавяме към октопода.
В съда си поставяме и две коркови тапи, те ще направят месото по-крехко.
Разбираме кога е готово месото на октопода, когато при пробождане с вилица, лесно влиза самата вилица. Това отнема около 40 мин.
Поръсваме месото със счукания предварително чесън и го оставяме да се маринова за 30 минути в хладилника.
Загряваме си фурната и поставяме октопода да се пече за около 8 минути, като обръщаме често и поръсваме с лимонов сок.
Готовият печен октопод поднасяме с резенчета лимон.
Голяма вкусотия за всеки повод е октоподът на фурна.