Начин на приготвяне
Разтворете маята в топлото мляко заедно със захарта.
Пресейте брашното и замесете меко тесто. Оставете го да втаса.
За плънката нарежете месото на кубчета и го запържете в дълбок тиган със сгорещена мазнина.
Добавете нарязания на ситно бекон, лука и гъбите.
Щом поомекнат, добавете подправките, соевия сос и чушките.
Гответе плънката до готовност и я оставете да се охлади.
Премесете тестото и го разпределете по дъното на тавичка.
Намажете го хубаво с масло и го оставете да втаса за около 20 минути.
Изсипете плънката отгоре и сложете соления пай да се пече за около 35 минути на 200 °C.
Малко преди да го извадите поръсете с настърган кашкавал.
Хайдушкият калпак с кашкавал е много вкусен.