Ezine.bg»Рецепти»Солени печива»Солен пай»Хайдушки калпак с кашкавал

Хайдушки калпак с кашкавал

Хайдушки калпак с кашкавал
Снимка: Добринка Петкова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
75 мин.
Порции
12
"И да не забравите да ни отчупите едно голямо парче от тази кашкавалена вкусотия"

Необходими продукти

  • за тестото
  • прясно мляко - 250 мл
  • захар - 1 ч.л.
  • мая - 20 г
  • брашно - 450 г
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 2 с.л.
  • за плънката
  • бекон - 200 г
  • свинско месо - 1 кг
  • кашкавал - 100 г
  • гъби - 400 г
  • чушки - 4 бр.
  • лук - 4 глави
  • соев сос - 4 с.л.
  • черен пипер
  • чубрица
  • червен пипер - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в топлото мляко заедно със захарта.

Пресейте брашното и замесете меко тесто. Оставете го да втаса.

За плънката нарежете месото на кубчета и го запържете в дълбок тиган със сгорещена мазнина.

Добавете нарязания на ситно бекон, лука и гъбите.

Щом поомекнат, добавете подправките, соевия сос и чушките.

Гответе плънката до готовност и я оставете да се охлади.

Премесете тестото и го разпределете по дъното на тавичка.

Намажете го хубаво с масло и го оставете да втаса за около 20 минути.

Изсипете плънката отгоре и сложете соления пай да се пече за около 35 минути на 200 °C.

Малко преди да го извадите поръсете с настърган кашкавал.

Хайдушкият калпак с кашкавал е много вкусен.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: