Начин на приготвяне
Обелете доматите и ги смелете с машинка за мелене на месо.
Изсипете г в голям казан и ги сложете на умерен огън при непрекъснато бъркане, за да не загорят.
Опечете чушките и ги сложете в голяма тенджера с капак, за да се задушат. Обелете ги след това и ги почистете от семките и дръжките. Смелете и тях в месомелачката.
Изпечете патладжаните, обелете ги и ги нарежете на парчета. Посолете ги и ги оставете да се отцедят. Смелете и тях.
Обелете морковите, обелете ги и ги сварете в леко подсолена вода. Смелете ги след това.
Добавете всички смлени зеленчуци в казана при доматите и ги разбъркайте добре с дървена бъркалка.
Щом лютеницата остане наполовина, добавете нарязаните на ситно люти чушлета, олиото на тънка струя, солта, захарта и останалите подправки. Бъдете внимателни със солта и захарта - добавете ги на порции, за да не прекалите.
Варете домашната лютеница на бавен огън до готовност.
Оставете я след това на поизстине и я разпределете в малки бурканчета. Затворете ги и ги сложете да се варят в тенджера, на която на дъното има кърпа.
Щом водата заври, ги оставете на котлона още за около 20 минути.
Обърнете бурканчетата и ги извадете с капачките надолу, докато изстинат.
Домашната лютеница с печени чушки с патладжан е много вкусна.