Ezine.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Лютеница»Домашна лютеница с печени чушки с патладжан

Домашна лютеница с печени чушки с патладжан

ЗориЗори
Новак
1715465k
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
180 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
360 мин.
Порции
200
"При нас зимата не минава без домашна лютеничка"

Необходими продукти

  • чушки - 20 кг червени
  • патладжани - 5 кг
  • домати - 10 кг
  • моркови - 3 кг
  • люти чушлета - 5 бр.
  • захар - 200 г
  • черен пипер - на вкус, смлян
  • кимион - на вкус, смлян
  • чубрица - 2 с.л.
  • сол - на вкус
  • олио - 1 бутилка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете доматите и ги смелете с машинка за мелене на месо.

Изсипете г в голям казан и ги сложете на умерен огън при непрекъснато бъркане, за да не загорят.

Опечете чушките и ги сложете в голяма тенджера с капак, за да се задушат. Обелете ги след това и ги почистете от семките и дръжките. Смелете и тях в месомелачката.

Изпечете патладжаните, обелете ги и ги нарежете на парчета. Посолете ги и ги оставете да се отцедят. Смелете и тях.

Обелете морковите, обелете ги и ги сварете в леко подсолена вода. Смелете ги след това.

Добавете всички смлени зеленчуци в казана при доматите и ги разбъркайте добре с дървена бъркалка.

Щом лютеницата остане наполовина, добавете нарязаните на ситно люти чушлета, олиото на тънка струя, солта, захарта и останалите подправки. Бъдете внимателни със солта и захарта - добавете ги на порции, за да не прекалите.

Варете домашната лютеница на бавен огън до готовност.

Оставете я след това на поизстине и я разпределете в малки бурканчета. Затворете ги и ги сложете да се варят в тенджера, на която на дъното има кърпа.

Щом водата заври, ги оставете на котлона още за около 20 минути.

Обърнете бурканчетата и ги извадете с капачките надолу, докато изстинат.

Домашната лютеница с печени чушки с патладжан е много вкусна.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: