Ezine.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Баклава с бисквитена плънка и ядки

Баклава с бисквитена плънка и ядки

Ivana GeorgievaIvana Georgieva
Новак
3697
Баклава с бисквитена плънка и ядки
Снимка: Ivana Georgieva
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
8

Необходими продукти

  • кори за баница - 2 пакета (800 г)
  • краве масло - 250 г разтопено
  • орехи - 200 г
  • шамфъстък - 200 г
  • чаени бисквити - 1 пакет (250 г)
  • канела - 1 пакет (10 г)
  • За Сиропа
  • захар - 500 г
  • вода - 1 и 1/2 л
  • ванилова есенция - 1 бр. (10 мл)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изсипете водата в голяма тенджера заедно със захарта и ваниловата есенция, сложете ги на котлона и бъркайте, докато се разтопи захарта.

Махнете сиропа от котлона и го оставете да се охлади.

Начупете бисквитите в голяма купа и ги смесете с орехите, канелата и шам фъстъка. Смелете ги заедно на трохи.

Сложете две от корите в голяма тава и ги намажете с разтопеното масло.

След това вземете една кора и я сгънете на хармоника.

Сложете я в тавата. Направете същото и с още кори, докато могат да се поберат в тавата.

Намажете ги отгоре с маслото и сложете две цели кори.

Изсипете цялата плънка и добавете още две кори. Намажете ги с масло.

Започнете отгоре да редите още кори, сгънати на хармоника. Намажете и с тях с масло.

Най-отгоре сложете две изпънати кори и отново ги намажете с масло.

Оставете тази вкусна баклава да се пече до готовност на 180 °C.

Извадете я от фурната и я залейте със сиропа.

Оставете я да се напои и ѝ се насладете.

Баклавата с бисквитена плънка и ядки е много вкусна.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: