Начин на приготвяне
Изсипете водата в голяма тенджера заедно със захарта и ваниловата есенция, сложете ги на котлона и бъркайте, докато се разтопи захарта.
Махнете сиропа от котлона и го оставете да се охлади.
Начупете бисквитите в голяма купа и ги смесете с орехите, канелата и шам фъстъка. Смелете ги заедно на трохи.
Сложете две от корите в голяма тава и ги намажете с разтопеното масло.
След това вземете една кора и я сгънете на хармоника.
Сложете я в тавата. Направете същото и с още кори, докато могат да се поберат в тавата.
Намажете ги отгоре с маслото и сложете две цели кори.
Изсипете цялата плънка и добавете още две кори. Намажете ги с масло.
Започнете отгоре да редите още кори, сгънати на хармоника. Намажете и с тях с масло.
Най-отгоре сложете две изпънати кори и отново ги намажете с масло.
Оставете тази вкусна баклава да се пече до готовност на 180 °C.
Извадете я от фурната и я залейте със сиропа.
Оставете я да се напои и ѝ се насладете.
Баклавата с бисквитена плънка и ядки е много вкусна.