Начин на приготвяне
В купа пресейте двата вида брашно. Прибавете към тях бакпулвера, царевичното нишесте и солта. Разбъркайте и оформете кладенче.
Разтопете маслото и го оставете леко да се охлади. Затоплете водата и разтворете в нея маята и захарта. Разбъркайте. Затоплете също и прясното мляко.
Прибавете към брашното сместа с маята, прясното мляко и маслото.
От посочените продукти замесете меко тесто. При необходимост добавете още малко брашно.
Оформете тестото на топка и го поставете в купа, покрито с фолио. Оставете за 40 минути да втаса.
След това го премесете за кратко и разделете на 8 равни части.
Всяка от тях разточете на тънка елипса. С остър нож направете два надлъжни разрези, без да стигате до края. Намажете центъра с по една лъжичка лютеница или сос за пица.
Аз ползвах домашен сос за пица. Отгоре наредете колбас и топено сирене, които предварително сте нарязали. Прехвърлете единия край на срещуположната страна като се стремите плънката да остане открита. Така направете и с другия край от тестото.
Разбира се може да използвате и плънка по ваше желание. Отгоре поръсете пидето с настъргана моцарела или кашкавал.
Наредете лодките в тава покрита с хартия за печене и оставете отново да втасат за още 20 минути.
Смесете един жълтък с малко вода и намажете бордовете на пиците.
Загрейте фурната на 200 градуса с вентилатор и сложете да се пекат за 15 до 20 минути.
Много вкусни лимецови лодки с плънка, които може да приготвите на вашите деца за закуска.