Ezine.bg»Рецепти»Пица»Пиде»Лимецови лодки

Лимецови лодки

Росица ПетроваРосица Петрова
Експерт
3642k5k6011
Лимецови лодки
Снимка: Росица Петрова
2 / 7
28/11/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"Много вкусни лимецови лодки с плънка, които може да приготвите на вашите деца за закуска"

Необходими Продукти

  • брашно от лимец - 350 г
  • брашно - 150 г бяло тип 500
  • царевично нишесте - 2 с.л.
  • мая - 15 г прясна
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • прясно мляко - 200 мл
  • вода - 100 мл
  • краве масло - 50 г разтопено
  • плънка
  • лютеница - 8 ч.л.
  • колбас - 200 г
  • топено сирене - 100 г
  • моцарела - 150 г настъргана
  • жълтъци - 1 бр. за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа пресейте двата вида брашно. Прибавете към тях бакпулвера, царевичното нишесте и солта. Разбъркайте и оформете кладенче.

Разтопете маслото и го оставете леко да се охлади. Затоплете водата и разтворете в нея маята и захарта. Разбъркайте. Затоплете също и прясното мляко.

Прибавете към брашното сместа с маята, прясното мляко и маслото.

От посочените продукти замесете меко тесто. При необходимост добавете още малко брашно.

Оформете тестото на топка и го поставете в купа, покрито с фолио. Оставете за 40 минути да втаса.

След това го премесете за кратко и разделете на 8 равни части.

Всяка от тях разточете на тънка елипса. С остър нож направете два надлъжни разрези, без да стигате до края. Намажете центъра с по една лъжичка лютеница или сос за пица.

Аз ползвах домашен сос за пица. Отгоре наредете колбас и топено сирене, които предварително сте нарязали. Прехвърлете единия край на срещуположната страна като се стремите плънката да остане открита. Така направете и с другия край от тестото.

Разбира се може да използвате и плънка по ваше желание. Отгоре поръсете пидето с настъргана моцарела или кашкавал.

Наредете лодките в тава покрита с хартия за печене и оставете отново да втасат за още 20 минути.

Смесете един жълтък с малко вода и намажете бордовете на пиците.

Загрейте фурната на 200 градуса с вентилатор и сложете да се пекат за 15 до 20 минути.

Много вкусни лимецови лодки с плънка, които може да приготвите на вашите деца за закуска.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: