ezine.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Буркани»Най-вкусните зелени домати в буркани

Най-вкусните зелени домати в буркани

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
7102k15k228
Най-вкусните зелени домати в буркани
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 4
24/11/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне30 мин.
Готвене10 мин.
Общо40 мин.
"Особено през зимата обичаме на масата да има от тези зелени доматки"

Необходими Продукти

  • оцет - около 250 мл
  • зелени домати - 2 кг
  • магданоз - 5 стръка (само листата)
  • чесън - 6 големи скилидки
  • копър - 2 стръка
  • захар - 4 с.л. с връх
  • зехтин - или олио (за доливане в бурканите)
  • сол - 4 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте зелените домати, почистете и ги нарежете на четвъртини. Ако са по-малки, може само на две половинки.

Сипете ги в дълбока купа и ги посипете със солта и захарта. Разбъркайте внимателно и оставете да престоят за около 2-3 часа.

Отцедете отделилата се течност и смесете със същото количество оцет. Кипнете течностите в дълбока тенджера на умерен огън.

Добавете доматите и ги попарете за 5-10 минути, като времето зависи от това колко твърди искате да бъдат.

Изваждайте ги с помощта на решетъчна лъжица и оставете да се охладят.

Стерилизирайте бурканите и капачките за 15 минути в загрята на 100 градуса фурна.

Наситнете чесъна и зелените подправки, прибавете ги към доматите и разбъркайте добре.

Напълнете в топлите буркани, сипете зехтин/олио до горното ръбче на буркана. Затворете с капачки и съхранявайте на прохладно място.

Най-вкусните зелени домати в буркани са готови.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: